Δράσεις που υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας τον Μάρτιο 2025 για τον σχολικό εκφοβισμό:
Α΄ τάξη:
Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού-bullying, στην τάξη μας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με στόχο την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα αποδοχής της διαφορετικότητας. Στόχος, επίσης, ήταν να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ώστε να μπορούν να «βλέπουν» την οπτική ενός άλλου προσώπου (ενσυναίσθηση) και, στην πορεία, να μπορούν να κατανοήσουν σε βάθος τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προθέσεις του.
Αρχικά προβλήθηκε το παιδικό παραμύθι «Η εχθρόπιτα» του Ντέρικ Μάνσον. Πόσο μας αρέσει να παίζουμε με τους φίλους μας. Κάνουμε ένα σωρό ωραία πράγματα μαζί τους. Περιμένουμε πώς και πώς μέχρι να τους συναντήσουμε. Τι γίνεται όμως όταν εμφανίζεται στην παρέα κάποιος που δεν τον συμπαθούμε καθόλου και δεν τον θέλουμε για φίλο μας; Τότε χάνονται όλα τα καλά συναισθήματα που έχουμε μέσα μας.
Ακολούθησε συζήτηση όπου οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις, τα συναισθήματά τους, έδωσαν δικές τους λύσεις, αναφέρθηκαν σε περιστατικά που ίσως βίωσαν ή γνωρίζουν, για να καταλάβουν ότι μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα νομίζουμε.
Στη συνέχεια οι μαθητές με τις ομάδες τους δημιούργησαν το Αλφαβητάρι της φιλίας.
Τμήμα Β2:
Στο Β2 πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση για το τι σημαίνει εκφοβισμός και τι μορφές μπορεί αυτός να έχει. Μας βοήθησε και το βίντεο που βρίσκει κανείς στον παρακάτω σύνδεσμό:
https://www.youtube.com/watch?v=GlCfky-OYoc
Επίσης διαβάσαμε ένα παραμύθι από την συλλογή «Φυστικοπαραμύθια», που λέγεται «Ο Προυπρής και ο φόβος», που αναφέρεται στο πώς μπορεί να γίνει εκφοβισμός μέσω διαδικτύου και ποια κίνηση μπορούμε να κάνουμε για να τον αποφύγουμε. Ακολούθησε μεγάλη συζήτηση για όλα αυτά τα θέματα και για το τι είναι καλό να κάνουμε όχι μόνο εαν είμαστε θύματα αλλά και αν γνωρίζουμε ότι κάποιο άλλο παιδί είναι θύμα εκφοβισμού.
Τμήμα Β3:
Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο με το παραμύθι Ντίνος ο ελεφαντίνος το οποίο διαβάζουν παιδιά Β΄ τάξης δημοτικού από άλλο σχολείο. Ακούσαμε το παραμύθι και παρατηρήσαμε τις ζωγραφιές. Συζητήσαμε και κατά τη διάρκεια της ακρόασης αλλά και αφού ολοκληρώθηκε αυτή. Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας και τα συναισθήματα που μας προκάλεσε. Μιλήσαμε για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία στο σχολείο. Θυμηθήκαμε τους όρους, θύτης, θύμα, παρατηρητής. Έπειτα παίξαμε ένα διαδραστικό κουιζ στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να επιλέξουν τις σωστές απαντήσεις και να διακρίνουν αν κάποιες περιπτώσεις είναι σχολικός εκφοβισμός ή όχι. υπερσυνδέσμοοι που χρησιμοποίησαν:
https://wordwall.net/resource/53534855 κουίζ, https://youtu.be/ddWDhfetJm8?si=Rz5hBCRy1o1BGDVv παραμύθι.
Τμήμα Γ3
Οι μαθητές/ μαθήτριες του Γ3 στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την ενδοσχολική βία έλαβαν μέρος στις ακόλουθες δράσεις:
Συζήτηση με σκοπό την ενημέρωση των διαφόρων μορφών βίας, την έκφραση και το μοίρασμα των συναισθημάτων και προσωπικών εμπειριών των μαθητών/μαθητριών. Υποβολή προτάσεων για την απόκτηση δεξιοτήτων που συμβάλλουν στη δημιουργική επίλυση των συγκρούσεων και την αλλαγή του «Εγώ» και «Εσύ» σε «Εμείς».
vΠροβολή ολιγόλεπτων video από το διαδίκτυο για να κατανοήσουν Α) τις μορφές και τις κατηγορίες του bullying (Σχολικός εκφοβισμός – bullying).
Β) Τους ρόλους (Το τίμημα της σιωπής)
Δραματοποίηση ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που στρέφονται γύρω από τις συγκρούσεις, τον αποκλεισμό, την άδικη κατηγορία και να βοηθηθούν να κατανοήσουν σε βάθος την αιτία της σύγκρουσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της.
Εικαστική έκφραση με την δημιουργία ομαδικών αφισών με μηνύματα κατά της σχολικής βίας και υπέρ της συνεργατικότητας και της φιλίας.
Τμήμα Δ1:
Κατασκευή αφίσας με συνθήματα κατά της βίας στο σχολικό περιβάλλον.
Τμήμα Δ2:
Κατασκευή αφίσας με συνθήματα κατά της βίας στο σχολικό περιβάλλον, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό εικαστικών Κανδυλή Παναγιώτη.